Νέα πτώση 4% στην οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο

 Συνέντευξη με τον Γεώργιο Σωφρόνη Δήμαρχο Σαρωνικού

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να μας αναφέρεται την έκταση που καταλαμβάνει ο δήμος Σαρωνικού και πόσους κατοίκους έχει εγγεγραμμένους.
Ο Δήμος Σαρωνικού αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Καλυβίων, Αναβύσσου, Σαρωνίδας, Παλαιάς Φώκαιας και την Τοπική Ενότητα Κουβαρά, καταλαμβάνοντας 133,43 τ.χιλ στην Ανατολική Αττική.
Στη γεωγραφική του έκταση περιλαμβάνει πλούσιο ανάγλυφο τοπίο με περιαστικό δάσος, 22 χιλιόμετρα παραλίας και εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων γεωργικών εκτάσεων.
Ο καταγεγραμμένος πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 29,002 κάτοικοι. Το νούμερο αυτό βέβαια τριπλασιάζεται τους θερινούς μήνες , με τους παραθεριστές αλλά και τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου, οι οποίοι επιλέγουν φανατικά τον Δήμο μας για να περάσουν όμορφες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης στα καταγάλανα νερά του.

Με τι ασχολούνται οι κάτοικοι κατά ποσοστό υπηρεσιών ( πρωτογενής τομέας γεωργία, δευτερογενής τομέας βιομηχανία).
Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων απασχολείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και της άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος. Πολλοί από τους συμπολίτες μας ασχολούνται με τον τουρισμό, πολλοί προσφέρουν υπηρεσίες στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης, αλλά και ένα μικρότερο ποσοστό ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία.
Από την πλευρά μας εστιάζουμε στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Eurolearning, τα οποία λειτουργούν στην Ανάβυσσο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Δήμαρχος Σαρωνικού

Δήμαρχος Σαρωνικού

Χρειάζεται ο δήμος την επιχειρηματικότητα συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής δράσης;
Είμαι από τους Δημάρχους, ο οποίος έχει υποστηρίξει δημόσια τη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι στη σύγχρονη εποχή είναι περισσότερο από αναγκαία η άνθηση υγιών επιχειρηματικών δράσεων με ορίζοντα ήπιας ανάπτυξης και σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του Δήμου Σαρωνικού. Η βιομηχανία αναπτύσσεται ήδη στον Δήμο μας, μιλάμε βέβαια για βιομηχανία μεσαίας και χαμηλής δραστηριότητας. Σε έναν Δήμο με τόσο έντονη οικιστική δραστηριότητα αλλά και τόσο μεγάλο αριθμό παραθεριστών η βιομηχανία θα πρέπει να μην προκαλεί όχληση και προβλήματα διαβίωσης.

Γίνεται πολεοδόμηση αστικών και άλλων περιοχών; Έχει περιοριστεί η αυθαίρετη δόμηση;
Η αυθαίρετη δόμηση έχει σχεδόν εξαλειφθεί, θα λέγαμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε δεν ξεπερνά το ποσοστό του 5%. Αυτό οφείλεται στην πολύ οργανωμένη δουλειά που γίνεται από τις τεχνικές υπηρεσίες μας και στην έγκαιρη πρόβλεψη των αναγκών οικιστικής ανάπτυξης. Στον Δήμο μας υπάρχει αυξημένη πολεοδόμηση, καθώς η νευραλγική γεωγραφική του θέση, δίπλα στην Αθήνα, αποτελεί καταλυτικό πλεονέκτημα για την επιλογή του ως τόπο ανοικοδόμησης παραθεριστικών κατοικιών αλλά και μόνιμης πλέον εγκατάστασης. ​

Η πολεοδόμηση της περιοχής όπου θα μπορούν να στεγαστούν επιχειρηματικές μονάδες με ποιο νόμο γίνεται;
Η μελέτη του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή με τον Ν.1337. Κατόπιν των συναντήσεων που πραγματοποίησα με την Ένωση Εταιριών Ανατολικής Αττικής διατύπωσα σαφώς την θετική μου θέση για αλλαγή της μελέτης πολεοδόμησης, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Ν.3982/2011, όπου επιτρέπει τη δημιουργία φορέα από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων της περιοχής και βοηθάει σημαντικά με τη μείωση, σε μεγάλο ποσοστό, των εισφορών σε γη και χρήμα.

Τι είδους επιχειρήσεις θα μπορούν να εγκαθίστανται στα Καλύβια χαμηλής, όχλησης η υψηλής όχλησης.
Όπως αναφέραμε ήδη, το μέγεθος του οικιστικού ιστού επιτρέπει την ανάπτυξη βιομηχανίας μικρής έως μεσαίας το πολύ όχλησης, στην περιοχή του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αυξήσαμε τις δραστηριότητες, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει το ΒΙΟΠΑ, προσθέτοντας νέες χρήσεις γης, εκμεταλλευόμενοι την καινούρια νομοθεσία στην κατεύθυνση της εμπορικής, ψυχαγωγικής, τουριστικής ανάπτυξης.
Το γεγονός ότι επίκειται η ανάδειξη του λιμένα Λαυρίου σε επιβατηγό, εμπορικό λιμάνι της Αττικής, θα έχει επιπτώσεις στο Δήμο και ποιές.
Μια τέτοια εξέλιξη για το λιμάνι του Λαυρίου θεωρούμε ότι θα είχε θετικό πρόσημο για την Ανατολική Αττική συνολικά, καθώς θα δημιουργούνταν μια νέα είσοδος επισκεπτών στην Αττική και θα διευκόλυνε τον επισκέπτη του Σαρωνικού, λόγω της πολύ κοντινής απόστασης. Επίσης, πιθανολογούμε ότι θα προκαλούσε αύξηση του οικιστικού ενδιαφέροντος για τους δυνητικούς απασχολούμενους στους νέους φορείς, αλλά και νέες θέσεις εργασίας. Πρωταρχικός στόχος μας, όπως επίσης και των Δήμων Μαρκοπούλου και Λαυρεωτικής, παραμένει η επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου, όπου θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των περιοχών μας.

Έχετε σήμερα λόγω της οικονομικής δυσανεξίας περιορισμό των επιχειρήσεων.
Η οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει κάθε ελεύθερο επαγγελματία και κάθε επιχείρηση. Ο Δήμος Σαρωνικού δε θα λέγαμε, ότι δεν έχει πληγεί. Οι επιχειρήσεις έχουν αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες από τη μια, από την άλλη όμως προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους και ο κόσμος φαίνεται να ανταποκρίνεται. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης το καταναλωτικό κοινό γίνεται πιο αυστηρό στις επιλογές του και εμείς στον Δήμο Σαρωνικού προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες, σεβόμενοι τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, ασκείτε πολιτική σε σχέση και με τους άλλους δήμους, η θεωρείτε ότι μπορεί ο Δήμος Σαρωνικού να δρα ανεξαρτήτως;
Το πεδίο των συνεργασιών με τους όμορους Δήμους είναι προς εξέλιξη. Υπάρχουν πολλά κοινά πεδία και αρκετά σημεία κοινής πορείας με τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής. Σε πολλές διεκδικήσεις μας είμαστε συνεργάτες, ώστε να ασκούμε και μεγαλύτερη πίεση προς τους κρατικούς φορείς και να επιταχύνονται οι διαδικασίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μοναδικός φορέας ο οποίος βρίσκεται ουσιαστικά δίπλα στον πολίτη, γνωρίζει τα προβλήματα του και επιδιώκει ρεαλιστικές λύσεις. Η συνεργασία μεταξύ μας επιβάλλεται σε όλους τους τομείς.

Τι ρόλο θα παίξει ο Δήμος Σαρωνικού στα πλαίσια της ευρύτερης Αττικής; Που θα δώσει το μεγαλύτερο βάρος;
Ο Δήμος Σαρωνικού ετοιμάζεται και θα διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα της Αττικής. Το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας, παραμένει άγνωστο ακόμα στο ευρύ κοινό. Μέσα από ένα συντονισμένο και ρεαλιστικά σχεδιασμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής, ο Δήμος μας θα συστηθεί εκ νέου στο κοινό. Δημιουργούμε τη σύγχρονη εικαστική ταυτότητα μας, την οποία θα παρουσιάσουμε στο προσεχές διάστημα, σε αρμονία με τις σύγχρονες τάσεις του διεθνούς τουριστικού μάρκετινγκ.
Είμαστε βέβαιοι, ότι ο Δήμος μας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, καθώς σε συνάρτηση με τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες, τις σύγχρονες υποδομές και το μοναδικό τοπίο, θα αποτελέσουμε μια από τις πρώτες επιλογές των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Εκτός από logistics τι άλλη βιομηχανική δραστηριότητα θεωρείτε ότι θα βοηθούσε το Δήμο και θα την στηρίζατε;
Ο Δήμος μας έχει μεγάλες γεωργικές εκτάσεις ανεκμετάλλευτες. Θεωρούμε ότι είναι ανάγκη το κράτος να δώσει πραγματικά κίνητρα στους νέους ανθρώπους, να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της γης, η οποία με τη σειρά της θα φέρει ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα και τη συνεπακόλουθη δημιουργία θέσεων εργασίας. Κάθε μορφή χαμηλής έως μέσης βιομηχανικής δραστηριότητας θα μας βρει σύμμαχους. Βασική μέριμνά μας βέβαια και απαράβατος κανόνας μας είναι η ήπιας μορφής ανάπτυξη, χωρίς καμία παρεμβολή στη ζωή των κατοίκων και την εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού ιστού.

Θεωρείτε χρήσιμη την ύπαρξη της Ένωσης των εταιριών;
Η Ένωση Εταιριών συγκεντρώνει όλες τις εταιρείες της Ανατολικής Αττικής, προσφέροντας συμβουλές και υπηρεσίες για την ορθή λειτουργία τους, τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και τις δυνατότητες εξέλιξής τους. Από την άλλη αποτελεί χρήσιμο «οδηγό» για τους Δήμους και τους κρατικούς φορείς. Σημαντικά είναι τα στοιχεία που προσφέρει για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις περαιτέρω δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Θεωρώ, ότι είναι χρήσιμο να υπάρχουν συλλογικοί φορείς, ώστε να επιτυγχάνεται ουσιαστική ενημέρωση σχετικά με το ιδιαίτερο αντικείμενο καθενός.

 Συνέντευξη με τον Γεώργιο Σωφρόνη Δήμαρχο Σαρωνικού

Eταιρική κοινωνική ευθύνη

Η Ένωση επιδεικνύοντας εταιρική κοινωνική ευθύνη συμβάλλει οικονομικά στις τοπικές κοινωνικές δράσεις οποτεδήποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Επικοινωνηστε μαζι μας