Νέα πτώση 4% στην οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο

 Δημιουργία Δρόμων του Κρασιού σε Αττική – Μεσόγεια

Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Αττικής διοργάνωσε τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη συνέντευξη τύπου με θέμα «Ο Αμπελώνας της Αττικής Εφαλτήριο για την Ανάπτυξη της Τοπικής και Εθνικής Οικονομίας – Δράσεις και Προγραμματισμός»
Τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και πιο συγκεκριμένα του κρασιού της Αττικής παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την παρουσίαση από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΕΝΟΑΑ Βασίλη Αλλαγιάννη και Σωτήρη Γκίνη αντίστοιχα του σχεδιασμού που έχει κάνει η Ένωση σε άξονα πενταετίας (2016-2020) και των προτάσεων που καταθέτει για την ανάδειξη της Αττικής Γης και των προϊόντων της συμβάλλοντας στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι βασικοί άξονες που θα κινηθεί η ΕΝΟΑΑ είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με επίκεντρο τον Αττικό Αμπελώνα, η προώθηση του Σαββατιανού και η ανάδειξή του σε κρασί Πρεσβευτή, η δημιουργία Δρόμων του Κρασιού σε Αττική – Μεσόγεια, η προβολή των κρασιών της Αττικής στο εσωτερικό και το εξωτερικό αλλά και η προώθηση του οινοτουρισμού και της γαστρονομίας στην Αττική. Επιδίωξη των μελών της ΕΝΟΑΑ είναι να εκμεταλλευτούν τη «δεξαμενή» των 4 εκατ. τουριστών της Αττικής για να γίνει η περιοχή εμπορικό σήμα για όσους παράγουν και εμπορεύονται κρασιά στην Αττική.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Φιλίππου, αρχικά συγχάρηκε τους διοργανωτές για τη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβαν και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της γης και του κλίματος της Αττικής που διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια και αποτελούν ένα μοναδικό θησαυρό παραγωγής ποικιλιών οίνου με ιδιαίτερα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε παρουσίαση των λόγων για τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει στην τοπική και την εθνική οικονομία και να δώσει επαγγελματική διέξοδο σε πολλούς νέους που μαστίζονται από την ανεργία. Προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά και την έγκριση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην εκπόνηση προγραμμάτων για τη στήριξη νέων αγροτών – επιχειρηματιών στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στον τομέα της μεταποίησης. Παράλληλα, μίλησε για την εκπόνηση προγραμμάτων, στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Αττικής, για την προβολή του πρωτογενούς τομέα (δρόμοι του κρασιού, επισκέψεις σε οινοποιεία, εκπαίδευση στη γευσιγνωσία κ.α.) αλλά και για τη ανάγκη διοργάνωσης τοπικών εκδηλώσεων στις χαρακτηριστικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Αττικής σε συνεργασία με τους δήμους και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στον τρύγο ή το άνοιγμα των βαρελιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής και στις μέχρι σήμερα ενέργειες της Περιφέρειας που αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση του κρασιού της Αττικής. Τέτοιου είδους δράσεις είναι η ενημέρωση των συνεταιρισμών και των αγροτών της περιοχής για τα νέα προγράμματα από τα οποία θα μπορούσαν να ενισχυθούν, η συμμετοχή της Περιφέρειας με περίπτερο στην έκθεση EXPO που έγινε στο Μιλάνο τον Οκτώβριο και στην οποία προβλήθηκε το κρασί της Αττικής, η στήριξη δράσεων των συνεταιριστικών οργανώσεων αλλά και ιδιωτών, καθώς και η δρομολόγηση ενός φεστιβάλ αφιερωμένου στο κρασί της Αττικής τον προσεχή Μάρτιο.

Τέλος, ανακοίνωσε τη διοργάνωση ημερίδας το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την παρουσίαση της στρατηγικής και των προγραμμάτων για την ανασυγκρότηση όλων των παραγωγικών κλάδων του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Άννα Φουλίδη, η οποία ανακοίνωσε ότι σύντομα αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την αλλαγή του καθεστώτος αδειών φύτευσης αμπέλου και θα ξεκινήσει η εγγραφή κλώνων και ποικιλιών αμπέλου.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη συνέντευξη τύπου αλλά και παρεμβάσεις από αμπελοκαλλιεργητές και οινοπαραγωγούς που παρακολούθησαν τη συνέντευξη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία συνομίλησε με τους οινοπαραγωγούς και άκουσε τα προβλήματά τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ ) πρόσφερε στους καλεσμένους της, τα υπέροχα κρασιά της Αττικής γης,

Την εκδήλωση τίμησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Ανατολικής Αττικής Παναγιώτης Ρίβιος καθώς και μέλη της Ένωσης.

 Δημιουργία Δρόμων του Κρασιού σε Αττική – Μεσόγεια  Δημιουργία Δρόμων του Κρασιού σε Αττική – Μεσόγεια  Δημιουργία Δρόμων του Κρασιού σε Αττική – Μεσόγεια

Eταιρική κοινωνική ευθύνη

Η Ένωση επιδεικνύοντας εταιρική κοινωνική ευθύνη συμβάλλει οικονομικά στις τοπικές κοινωνικές δράσεις οποτεδήποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Επικοινωνηστε μαζι μας