Η παρατήρηση της πραγματικότητας σε χρονική περίοδο, πέραν της διάρκειας της ανθρώπινης ζωής, δηλαδή η μελέτη της ιστορίας, μόνον όφελος μπορεί να έχει. Οι κύκλοι της πενίας, που ακολουθείται από πλούτο και πάλι μετά από πενία κ.ο.κ., οφείλονται, είτε σε φυσικά αίτια, είτε σε συνειδητή συμπεριφορά. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Ι. Καντ οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται συνήθως «είτε με την ελπίδα, είτε με το όνειρο, είτε με το χιούμορ», λέξη που προέρχεται από την ελληνική «χυμός». Από τις τρείς αυτές δυνατότητες το χιούμορ έχει και αγχολυτική δράση και γι’ αυτό είναι προτιμητέο.
Μετά την ισοπέδωση όλων των παραγωγικών δομών και μονάδων από το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και του ελληνικού εμφυλίου, κατά την αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας, στις δεκαετίες ’50, ’60, ’70, ’80, ’90, παρουσιάστηκαν μικρές βιομηχανίες, βιοτεχνίες, επιχειρηματικές, τουριστικές και εμπορικές δραστηριότητες που οδήγησαν τη χώρα σε 50 μόλις έτη στο επίπεδο ανάπτυξης των Χωρών που είχαν δαπανήσει εκατονταετίες προς την ίδια κατεύθυνση.
Η σημερινή οικονομική συγκυρία, όπως περιγράφεται στο πρόσφατο πόνημα της ICAP για τους κορυφαίους κλάδους της ελληνικής οικονομίας κατά το 2014, αποδεικνύει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν τους κατάλληλους «χυμούς» για να είναι καινοτόμες, κερδοφόρες, εξαγωγικές και με αναπτυξιακό προφίλ, παρά το γεγονός ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν φαίνεται να ανακάμπτει. Η προσδοκώμενη οικονομική ανάπτυξη δεν θα έλθει μέσα από αλόγιστα δάνεια, αλλά από την ικανότητα που έχουν ιδιαιτέρως οι Έλληνες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αυτό ίσως να οφείλεται και στο φυσικό περιβάλλον – μία βραχώδης χερσόνησος στην άκρη της Ευρώπης- αλλά καταφέραμε να διατηρήσουμε μία γλώσσα που μιλιέται εδώ και 4.000 χρόνια, να αναπτύξουμε πολιτισμό και τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μας.
Από το σύνολο των οικονομικών στοιχείων που καταγράφονται από την ICAP προκύπτει, ότι βρίσκονται σε οικονομική πτώση και χωρίς μέλλον, τα προϊόντα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή μας, όπως τα καλλυντικά, τα αλκοολούχα ποτά, ο καπνός, η κατανάλωση υγρών και αερίων καυσίμων, κατανάλωση αυτοκινήτων και άλλων πολυτελών προϊόντων, ενώ ανθίστανται οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ξενοδοχειακές μονάδες, το λογισμικό των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, η γεωργία, η συσκευασία των προϊόντων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα ζυμαρικά, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, οι σύμβουλοι των επιχειρήσεων και οι ελεγκτικές υπηρεσίες.
Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν τις δυνατότητες της φυλής, μη αρκούμενοι στην ίδρυση Σωματείων όπως τα «Καμάκια της Ρόδου»!!