Νέα πτώση 4% στην οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τη στήριξη της βιομηχανίας

Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών είναι το επόμενο μέτρο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της βιομηχανίας, σε συνδυασμό με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ.

Η διαμόρφωση του «οδικού χάρτη» για τη βιομηχανική πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο της διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, για πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Απομένει να φανεί αν θα γίνουν και πράξη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, με τη βιομηχανία να τηρεί στάση αναμονής, κυρίως για να δοθεί το «πράσινο φως» από τους εκπροσώπους των δανειστών.
O υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, δήλωσε ότι εκκρεμεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες, ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, από το οποίο όμως θα πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος που θα προκύψει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της μείωσης του κόστους της μισθοδοσίας (υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας), καθώς και το πρόσθετο όφελος από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, άρα και των φορολογικών εσόδων. Αναζητούνται δε ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κόστους (όπως συνέβη με την προηγούμενη μείωση των εισφορών κατά 1,1 μονάδες, που έγινε χωρίς μείωση συντάξεων) και ότι εξετάζονται δύο σενάρια. Αν η μείωση των εισφορών θα γίνει εφάπαξ ή σε τρεις ετήσιες δόσεις, από 1,3 μονάδες κάθε φορά τμηματικά έως το 2016.
Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Εργασίας δεν συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους με την παροχή κινήτρων από την πλευρά της βιομηχανίας.
Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων είναι αυτά που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΚΑ, συνολικού ύψους 150 εκατ. Ευρώ.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε διαβούλευση δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη λεγόμενη «διακοψιμότητα» (μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με αντάλλαγμα τον περιορισμό της παροχής σε περιόδους αιχμής) και την αντιστάθμιση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Το πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ύψους 150 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί αναλογικά στις βιομηχανίες και στα νοικοκυριά, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, μετά τη διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανική πολιτική και επεσήμανε ότι «Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους είναι ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό πρόβλημα και γι’ αυτό θα είναι και θέμα συζήτησης στο επόμενο συμβούλιο κορυφής. Ιδιαίτερα στη χώρα μας το πρόβλημα γίνεται ακόμη χειρότερο εξαιτίας της μακροχρόνιας ύφεσης και ασφαλώς της γεωγραφικής θέσης της χώρας που δεν διευκολύνει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές».

Ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης ζήτησε από τη βιομηχανία, με αφορμή τη μείωση του ενεργειακού κόστους, να πάρει αποφάσεις προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία.
Ο δε υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η βιομηχανία στη χώρα μας είχε στοχοποιηθεί, ωστόσο με τη λειτουργία της διυπουργικής επιτροπής θα καταρτισθεί ένας οδικός χάρτης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τη στήριξη της βιομηχανίας

Eταιρική κοινωνική ευθύνη

Η Ένωση επιδεικνύοντας εταιρική κοινωνική ευθύνη συμβάλλει οικονομικά στις τοπικές κοινωνικές δράσεις οποτεδήποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Επικοινωνηστε μαζι μας