Νέα πτώση 4% στην οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος

Περίπου 700.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και άλλοι 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι με προστατευόμενα τέκνα θα πληρώσουν περισσότερα λόγο των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θέτει σε εφαρμογή των υπουργείο Οικονομικών με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Σε 30 σημεία άλλαξε φέτος το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, που θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά την περίοδο από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 για να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν και τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχαν το 2013.

Αιτία για το πλήθος των αλλαγών είναι η ριζική αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους με σκοπό να αυξήσει σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Κατάργηση εκπτώσεων και φοροαπαλλαγών

Φέτος, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα τεθούν σε εφαρμογή τουλάχιστον 8 νέες σημαντικές φορολογικές ρυθμίσεις που προβλέπουν:

α) Κατάργηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα.

β) Κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου των 2.000 ευρώ για κάθε ανάπηρο φορολογούμενο και αντικατάστασή του με έκπτωση φόρου 200 ευρώ.

γ) Κατάργηση όλων των μειώσεων του φόρου εισοδήματος, που υπολογίζονταν με ποσοστά έως και 10% επί των ετησίων δαπανών κάθε φορολογούμενου για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

δ) Κατάργηση των πρόσθετων μειώσεων φόρου για τα προστατευόμενα τέκνα των μισθωτών και των συνταξιούχων που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές.

ε) Αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου (22%, 32% και 42%) και με έκπτωση φόρου χωρίς δικαιολογητικά, η οποία ανέρχεται σε 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ και μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τα 21.000 ευρώ μέχρι πλήρους μηδενισμού για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

στ) Φορολόγηση των εισοδημάτων των αγροτών με την κλίμακα φόρου των μισθωτών.

ζ) Αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τα 50.000 ευρώ και με 33% για το τμήμα πάνω από τις 50.000 ευρώ. Σε νέους αυτοαπασχολούμενους που ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους μέσα στο 2013 τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος θα φορολογηθούν με 13%.

η) Φορολόγηση των εργαζομένων με «μπλοκάκια» με βάση τη νέα κλίμακα φόρου των μισθωτών, αντί της επαχθέστερης κλίμακας των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος

Eταιρική κοινωνική ευθύνη

Η Ένωση επιδεικνύοντας εταιρική κοινωνική ευθύνη συμβάλλει οικονομικά στις τοπικές κοινωνικές δράσεις οποτεδήποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Επικοινωνηστε μαζι μας