Νέα πτώση 4% στην οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο

Εξωστρέφεια και νέες θέσεις εργασίας

Η εξωστρέφεια και η αύξηση επενδύσεων καθώς και των νέων θέσεων εργασίας υπήρξε μονόδρομος για το 2013 και θα εξακολουθήσει για το 2014. Η οικονομική ανάπτυξη είναι αργή διότι βασίζεται σε άλλα δεδομένα, συγκρίνεται με το παγκόσμιο γίγνεσθαι και δεν στηρίζεται σε δανεικά και αγύριστα ούτε σε προδιαγεγραμμένους προμηθευτές ή καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών αυξήθηκαν οι εξαγωγές καυσίμων κατά 16,5%, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων κατά 6,4%. Υπήρξαν επίσης εταιρίες ή εταιρικοί όμιλοι, μεταξύ αυτών δε τουλάχιστον 5 από τα μέλη της Ένωσης, που παρουσίασαν όχι μόνο κερδοφορία, καινοτομία στα παραγόμενα προϊόντα και στις εξαγωγές αλλά και αύξηση στις θέσεις εργασίας. Η δραστηριότητα αυτή δεν είναι μόνο ενθαρρυντικό σημάδι στη χειμαζόμενη ελληνική αγορά, αλλά και υπόδειγμα για το σύνολό της. Στον τουρισμό επιδείχθηκε αύξηση στα boutique hotels που έχουν υπηρεσίες σε επίπεδο σπιτιού, προσωποκεντρικές και με προσοχή στη λεπτομέρεια. Στην κεραμοποιία και σε άλλες βιομηχανίες που έχουν προσόντα κατάλληλα για την κατασκευή ακινήτων παρουσιάστηκαν αυξήσεις στις εξαγωγές τους, δεδομένης της υφέσεως στην εγχώρια αγορά. Οι εταιρίες συνηθίζουν να ανταγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο άλλες επιχειρήσεις, μαθαίνουν να συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, να παράγουν αξιόπιστα προϊόντα, να ενδιαφέρονται για την καινοτομία. Η αύξηση των θέσεων εργασίας παρουσιάζεται στη βιομηχανία. Στον τομέα της άρδευσης αλλά και των φαρμάκων και της συσκευασίας των τροφίμων παρουσιάστηκαν πρωτότυπα προϊόντα που εξυπηρέτησαν πραγματικές ανάγκες και όχι πλαστές. Μια ελληνική εταιρία με γερμανικό όνομα ελέγχει το 2% της παγκόσμιας παραγωγής ανελκυστήρων με 10.000 μονάδες το χρόνο και την προτιμούν στην Κίνα, όπου καταγράφεται ραγδαία άνοδος της ανοικοδόμησης και της αστικής τάξης. Θεαματικές εξαγωγές παρουσιάζονται επίσης σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, σε προϊόντα foil αλουμινίου και στην ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η εταιρία UNISMACK ABEE που παράγει snacks χωρίς γλουτένη και εξάγει το σύνολο της παραγωγής σε μεγάλες διεθνείς αγορές, απευθυνόμενη σε ασθενείς σπάνιων νόσων. Εκτός όμως από τη θετική δράση των επιχειρηματιών πρέπει να σημειωθεί η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις αυτές και η συνεχής ύπαρξη γραφειοκρατικών προσκομμάτων που οφείλονται στη Δημόσια Διοίκηση. Η προσπάθεια συνεχίζεται, αναμένεται εντονότερη και με σημαντικότερα αποτελέσματα στην ποσότητα και στην ποιότητα.

Εξωστρέφεια και νέες θέσεις εργασίας

Eταιρική κοινωνική ευθύνη

Η Ένωση επιδεικνύοντας εταιρική κοινωνική ευθύνη συμβάλλει οικονομικά στις τοπικές κοινωνικές δράσεις οποτεδήποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Επικοινωνηστε μαζι μας