Νέα πτώση 4% στην οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο

Ζητάμε συνάντηση με τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ

Η Ένωση στηρίζει την ΕΚΑΜΕΤΑ, άλλωστε πολλά μέλη της είναι και μέλη του νέου αυτού φορέα, που έχει σαν στόχο να συμπιέσει έως καταργήσει τα επί πλέον κόστη που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς ΔΕΗ καθώς και τις τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος όλων των επιχειρήσεων, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Γι’ αυτό ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη για να θέσει και συζητήσει τα θέματα αυτά.

Παρουσιάζουμε την προσπάθεια επειδή μας αφορά όλους .

 

Α.Μ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 29292, ΚΟΡΩΠΙ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΘΕΣΗ ΤΖΗΜΑ ΤΗΛ. 2106680, FAX 2106626583

Κορωπί 17.10.2013

Προς Κύριο, Γιάννη Μανιάτη, Υπουργό ΠΕΚΑ

Αξιότιμε,

Σε μια περίοδο που, η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας και η θέσπιση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού στη χώρα μας, αποτελούν κυρίαρχο στόχο της κυβερνητικής προσπάθειας, αλλά και της προσπάθειας των ίδιων των επιχειρήσεων, ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις κινούνται δυστυχώς σε αντίθετη κατεύθυνση.

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην από 19-7-2013 απόφαση της ΡΑΕ (ρυθμιστική αρχή ενέργειας), που αναπροσαρμόζει τις τιμές, που επιβαρύνονται οι διάφορες κατηγορίες καταναλωτών ενέργειας, για να καλυφθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Με την απόφαση αυτή, οι καταναλωτές Μέσης Τάσης (ΜΤ) , που είναι κυρίως βιομηχανικές μονάδες, επιβαρύνονται με 8,87 ευρώ/Mwh , όταν η κατηγορία Υψηλής τάσης (ΥΤ) επιβαρύνεται μόνο με 1,79 ευρώ/Μwh.

Αυτή η απόφαση δημιουργεί σαφώς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ των μονάδων υψηλής τάσης έναντι ομοειδών δραστηριοτήτων μέσης τάσης, αν λάβουμε υπόψη μας ότι, στην κατηγορία ΜΤ, εντάσσονται πάρα πολλές ενεργοβόρες μονάδες που καταναλώνουν εκατομμύρια Kwh και η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί μεγάλο τμήμα του κόστους παραγωγής.

Η ΔΕΗ. έχοντας αντιληφθεί το πρόβλημα στην κατηγορία πελατών της Μέσης Τάσης, έχει ήδη διαφοροποιήσει τα τιμολόγια χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σ’ αυτή την κατηγορία, προσφέροντας τιμές χαμηλότερες, για τις μονάδες που καταναλώνουν περισσότερο από 13 εκατ.kwh. Αλλά και η ίδια η ΡΑΕ στην ανακοίνωσή της, θεωρεί αναγκαία την ανακοπή της μετακύλισης του βάρους του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στον καταναλωτή ενέργειας και προτείνει την εξεύρεση άλλων αποδοτικών και αξιόπιστων λύσεων.

Ο σύνδεσμός μας, που αντιπροσωπεύει και μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, που καταναλώνουν περισσότερο από 13 εκατ Μwh κάθε μονάδα, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, εκτιμά πως, αυτή η επιβάρυνση, πέραν του ότι είναι υπερβολική, δεν συμβιβάζεται και με τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, αφού οι ομοειδείς επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης , καταβάλουν ανά Mwh, τίμημα πολλές φορές πιο λίγο.

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν αυτών, ζητάμε μια συνάντηση μαζί σας, με την συμμετοχή και των άλλων συναρμοδίων, προκειμένου να αναζητηθεί λύση ελάφρυνσης αυτού του τέλους, αφού , ως έχει, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και η αναγκαία αναπροσαρμογή των κοστολογίων μας μπορεί να μας οδηγήσει σε συρρίκνωση ή κλείσιμο μονάδων με τραγικές συνέπιες για μας και την εθνική μας οικονομία .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Σ. ΓΝΙΝΟΣΑΤΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μ. ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Ζητάμε συνάντηση με τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ

Eταιρική κοινωνική ευθύνη

Η Ένωση επιδεικνύοντας εταιρική κοινωνική ευθύνη συμβάλλει οικονομικά στις τοπικές κοινωνικές δράσεις οποτεδήποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Επικοινωνηστε μαζι μας